Vitamín D

 

Vitamín D  je názov skupiny v tuku rozpustných vitamínov. Pod vitamínom D sa rozumie skupina látok, ktoré boli objavené

 v roku 1922. Vitamín D je rozpustný v tukoch. Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia

 z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu  cholesterolu.  Počiatočné opaľovanie v trvaní 10 – 15 min. bez použitia opaľovacieho faktora 

vytvorí dostatok vitamínu D. Takéto opaľovanie, ktoré zahŕňa tvár, ruky, dlane alebo chrbát najmenej dva krát do týždňa zabezpečí 

dostatok vitamínu D. 

V zime sa dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos). 

Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku,

 mlieku, mliečnych výrobkoch. Vegáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle. alebo 

rastlinne tuky a oleje či cereálie "umelo" obohatené /fortifikované/ o vitamín D. Rajčiny obsahujú déčko len v lístkoch rastliny. 

Zelenina je na tom dosť zle.

 Pri varení sa našťastie vitamín neznehodnocuje.

 

 

 

Účinky vitamínu D v organizme

Vitamín D sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápniku a fosforu. V čreve a obličkách sa aktiváciou receptorov vitamínu D /VDR/ zvýšuje absorpcia 

týchto minerálov. Týmto účinkom prispieva spoločne s parathormónom, kalcitonínom a nadobličkovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy 

medzi vápnikom

 a fosforom v telesnýchtekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru). Okrem známych účinkov na hustotu kostí a zdravie chrupu aj ďalšie

 pozitívne účinky. 

Má potenciál regulovať - priamo či nepriamo - viac ako 200 rôznych génov zodpovedných za mnohé biologické procesy ľudského organizmu. 

Posilňuje imunitný systém.

 

Odporúčaná denná dávka

Komplexné pozitívne účinky vitamínu D na organizmu na imunitu, procesy bunkového delenia, kosti, svaly, mozog a psychiku, krvný obeh, ochorenia ako cukrovka 

1.typu, roztrúsená skleróza, porážka, sa môžu podľa najnovších štúdii uplatniť až pri vyšších dávkach metabolitov déčka, ktoré sú dopĺňané do tela. Výrobcovia by 

mali informáciu o obsahu vitamínov uvádzať na obaloch alebo etiketách výrobkov. Najnižšia koncentrácia 25-hydroxy-vitamínu D3 v krvi je pre väčšinu ľudí 

30-32 ng/ml /74-80 nmol/l/ . Denný príjem má celoročne zodpovedať odporúčanej dávke /POZOR! norma sa zvýšuje hlavne v zime/, tj. 25 µg alebo 1000 IU.

 Dávka by nemala za deň prekročiť 50 mcg. Zhruba 5 mikrogramov /200 IU/, ktorá sa dá získať v 200 g ryby, 3 vajciach či 100 g avokáda je v zime pre 

dospelého človeka nedostačujúca.