Vitamín D
Vitamín D je názov skupiny v tuku rozpustných vitamínov. Pod vitamínom D sa rozumie skupina látok, ktoré boli objavené
v roku 1922. Vitamín D je rozpustný v tukoch. Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia
z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Počiatočné opaľovanie v trvaní 10 – 15 min. bez použitia opaľovacieho faktora
vytvorí dostatok vitamínu D. Takéto opaľovanie, ktoré zahŕňa tvár, ruky, dlane alebo chrbát najmenej dva krát do týždňa zabezpečí
dostatok vitamínu D.
V zime sa dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos).
Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku,
mlieku, mliečnych výrobkoch. Vegáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle. alebo
rastlinne tuky a oleje či cereálie "umelo" obohatené /fortifikované/ o vitamín D. Rajčiny obsahujú déčko len v lístkoch rastliny.
Zelenina je na tom dosť zle.
Pri varení sa našťastie vitamín neznehodnocuje.
Účinky vitamínu D v organizme
Vitamín D sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápniku a fosforu. V čreve a obličkách sa aktiváciou receptorov vitamínu D /VDR/ zvýšuje absorpcia
týchto minerálov. Týmto účinkom prispieva spoločne s parathormónom, kalcitonínom a nadobličkovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy
medzi vápnikom
a fosforom v telesnýchtekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru). Okrem známych účinkov na hustotu kostí a zdravie chrupu aj ďalšie
pozitívne účinky.
Má potenciál regulovať - priamo či nepriamo - viac ako 200 rôznych génov zodpovedných za mnohé biologické procesy ľudského organizmu.
Posilňuje imunitný systém.
Odporúčaná denná dávka
Komplexné pozitívne účinky vitamínu D na organizmu na imunitu, procesy bunkového delenia, kosti, svaly, mozog a psychiku, krvný obeh, ochorenia ako cukrovka
1.typu, roztrúsená skleróza, porážka, sa môžu podľa najnovších štúdii uplatniť až pri vyšších dávkach metabolitov déčka, ktoré sú dopĺňané do tela. Výrobcovia by
mali informáciu o obsahu vitamínov uvádzať na obaloch alebo etiketách výrobkov. Najnižšia koncentrácia 25-hydroxy-vitamínu D3 v krvi je pre väčšinu ľudí
30-32 ng/ml /74-80 nmol/l/ . Denný príjem má celoročne zodpovedať odporúčanej dávke /POZOR! norma sa zvýšuje hlavne v zime/, tj. 25 µg alebo 1000 IU.
Dávka by nemala za deň prekročiť 50 mcg. Zhruba 5 mikrogramov /200 IU/, ktorá sa dá získať v 200 g ryby, 3 vajciach či 100 g avokáda je v zime pre
dospelého človeka nedostačujúca.